عبدالعزیز دریایی خطبه جمعه دشتی (۱۶ فروردین ۹۸)
نکاتی از خطبه جمعه شهر دشتی .
وقتی که وظایف و حقوق شهروندی و اجتماعی در رفتار مردم در حد ممکن جاری شود جلوه ی زیبایی از زندگی اجتماعی به بار می نشیند . ( و عباد الرحمن الذین یمشون علی الارض هونا و اذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلاما ) صفت عباد الرحمن به صورت معمولی و تصادفی بر کسی اطلاق نمی شود بلکه بر کسانی اطلاق می شود که روزانه در محضر الرحمن به حالت خبردار هستند و در موضع اقتدار و قدرت ، مهربانی می کنند . چنان رفتار می نمایند که یاد خدا در دلها جان می گیرد و مجری مصادیق رحمت پروردگار در فرصت زمانی هستند که توان بندگی الله را دارند .
هر مومنی در قبال اخلاق و رفتارهای پیرامون خود بی تفاوت نیست بلکه بنا بر موقعیت و توان خود ، اصلاح و توسعه را دنبال می کند . از نشانه ی سلامت مردم یک جامعه این است که از خوبی ها حمایت می کنند و زمینه تقویت و توسعه خوبی ها و ارزشها را با تشویق و ترغیب فراهم می سازند . در جزیی ترین روابط اجتماعی ، قرآن به ما آموزش می دهد که جواب تحیت و سلام دیگری به بهترین وجه ممکن داده شود . (وَإِذَا حُیِّیتُمْ بِتَحِیَّهٍ فَحَیُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَآ أَوْ رُدُّوهَآ ۗ إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلَىٰ کُلِّ شَیْءٍ حَسِیبًا)
این تمرینی بر توسعه ی خوبی ها و ارزشها می باشد و پروردگار ، ناظر بر کیفیت کار ماست . در این میدان نباید رفتار جاهلانه ی هوس رانان ، رمق و توان حمایت از ارزشهای ایمانی را از جمع مومنین بگیرد چون برخی افراد ، در قبال مصالح عمومی و ارزشهای ایمانی بی تفاوت می باشند . لذا کسانی که بر مبنای معصیت رفتارمی کنند همیشه حضور و وجود اهل ایمان و شرف را ناخوش می دارند چون حضور و رفتار مومنانه در جامعه ، عرصه و مجال هوسرانی و بی آبرویی را تنگ و محدود می سازد .
هوس آدمی تابع نظم و زیبایی در رفتار و اخلاق نیست لذا اعتبار و نجابت با هوسرانی حاصل نمی شود . در هر معصیت و جرمی ، خراشی بر چهره و سیمای بندگی وارد می شود و هر حرکت و عمل ناشایستی اگر اصلاح و درمان نشود یک زمانی برای بندگان خسارت به بار می آورد و امنیت و آسایش را از مردم می گیرد .امروزه از رفتارهای زیبای بندگی ، توجه به کیفیت مطلوب و مناسب رانندگی ست .ماشین به حرکت در آوردن به تنهایی هنر نیست بلکه توجه به کیفیت رانندگی و رعایت آداب آن هنر است . در شرایط معمولی، هر راننده از لحظه ای که مسیر خود را در جهت خلاف تغییر می دهد در حال جرم به سر می برد تا وقتی که به جهت و حریم خود برگردد در آن لحظات شیطان به رفتار و حرکت او شاد و خرسند است . حیف است که بخاطر یک لحظه سستی و کم حوصلگی برای سالیان دراز داغ حسرت را بر دل خود یا دیگری بنشانیم باید ملاحظه داشت که کیفیت رانندگی هر کسی معرف شخصیت اوست .
هیچ بخشی از رفتار و اعمال ما خارج از حوزه بندگی و طاعت نیست به بهانه ی عبادت نمی توان از حریم دیگری و جهت خلاف استفاده کرد چون فرصت و مسیر رفتن نیز جزو حوزه عبادت و بندگی ماست .وقتی که در نگاه رسول الله برداشتن خاری از راه و مسیر مردم به خاطر توجه به امنیت آنان ، صدقه و ارزش محسوب می شود چطور یک مسلمان به خودش اجازه می دهد در جهت خلاف و در حریم دیگران و مسیری که حق او نیست حرکت کند رعایت این اصول جزو دینداری ماست . رسول خدا فرمودند : ( المسلم من سلم المسلمون من لسانه و یده ) مسلمان کسی است که مردم از زبان و رفتارش در امنیت باشند .بنابراین کسی که بخواهد در وقت رانندگی ، موضع ایمان و تقوا را نگه دارد باید به کیفیت رانندگی از حیث حفظ امنیت خود و دیگران توجه داشته باشد . تلاش کنیم به کم و کیف اخلاق و رفتار توجه داشته باشیم .
ممکن است که عروس و دامادی خوشحال باشند که جشن عروسی خود را برگزار کرده اند ولی لذت مومن در کیفیت برگزاری جشن عروسی به روش صحیح و سالم می باشد .
معلم و دانش آموز سال تحصیلی را پشت سر گذاشتند باید ملاحظه شود چه بهره ای حاصل شد و با چه کیفیتی پشت سر گذاشتند .
مسلمان دل خوش دارد که در نماز جمعه یا جماعت شرکت نموده است کمی به کیفیت حضورش توجه کند از وقت خروج از منزل تا رسیدن به مسجد چه نوع تعاملی از حیث اخلاق و رانندگی با بندگان خدا داشتم . وسیله ی سواری را کجا و در چه مکانی پارک کردم و در چه وقتی در مسجد حاضرم شدم و چقدر موفق بودم که آداب حضور و شرکت در نماز جمعه را رعایت کنم وگرنه هر کسی که در اول وقت، حاضر شده باشد و آنکه فقط در وقت اقامه نماز جمعه بدون عذر نیز حاضر شده باشد همه می گویند : نماز جمعه را خواندیم ولی چقدر کیفیت ها متفاوت است .
با هر کیفیت یا هزینه ای رفتن به حج مقبول نیست چون هزینه و کیفیت رفتن به حج نیز جزو بندگی و وصل مناسک حج می باشد لذا با هر کیفیتی حج مبرور حاصل نمی شود چون هر بخشی از رفتار مومن ، منفک و جدا از بخش دیگری نیست .
پروردگارا توفیق حسن طاعت و بندگی عنایت فرما .
🖋عبدالعزیز دریایی امام جمعه شهر دشتی
۱۳۹۸/۱/۱۶
این خبر را به اشتراک بگذارید :